Njena priča je počela negde daleko, mnogo pre nje. Bila je prosuta među zvezde i stopila se u sve boje života onog trena kada je duša pronašla telo.

Ivana Bjelić – Iksill tatto artist, fotograf, media dizajner

Ivana Bjelić znate je kao Iksill i ona koja nemoguće pretvara u moguće, inspiracija je ove nedelje, ne samo meni, nego celom svemiru. Kako se njeni snovi ostvaruju i koliko je truda bilo potrebno, a koliko su želje natopile poteze i tragove, otkrićete u nastavku.

Od devojčice koja crta po zidovima, koži, otkinutim stranicama notesa, pločnicima Sombora i u svojoj mašti, porasla je u ženu koja živi svoje snove. Veruje da umetnost nikad nije završena, a kao i svi milion puta je pomislila da će odustati a onda bi otkrila da u njoj postoji toliko mnogo neistraženih predela, snage i nastavila bi dalje.

Koja je vaša savršena tetovaža?

Ona će vam ispričati svoju priču, a ja ću vam na kraju reći šta ja vidim.

Ivana: U tragovima svog detinjstva pamtim miris krede, miris boja, zapise ugljena na vrhovima prstiju. Tad nisam znala za doodle, niti za dimenziju u kojoj stvaram drugima zamišljeno. Odrastala na ulicama Sombora, ne slučajno, rekla bih. Taj moj grad, izbor mnogih jedni drugima sličnih naizgled, a opet samo umetnika, slikara, pisaca, pesnika… Kroz gimnazijske dane spoznala sam neizmernu ljubav prema idejama ispunjenih linija, sitnim elementima i detaljima kao i patternom koji spontanom kombinacijom svu moju maštu izliva u kreacije ilustracija blesavog kaleidoskopa.

kutak za snove

Vreme me je naučilo da rastem zajedno sa svojim darom, a često skrivajući se od pogleda drugih rasla je energija i moć vizuelnog koje se prenosilo na moćne printove  koje sam dorađivala u ilustratorima i poigravajući se raznim tehnikama, kao i samim photoshopom.

Studije me odvode u Novi Sad, gde ink i Iksill postaju jedno u studentskim novinama na dva fakulteta i gde se komični stripovi i kolaži nižu jedan za drugim, nesvesni da će zaživeti u oku posmatrača i biti zavoljeni, potrebni. Otkrivam finese svoje black fine liner olovke i stvaram novi crno beli “doodle” svet u kome žive posebni likovi, posebna energija, svi oni koji se očešu o kreaciju uma stvaranja. Nakon završenih studija, hobi prerasta u čistu ljubav i to danas jedino vidim kao svoj posao, deo sebe koji umem, mogu i volim prenositi verno, onako kako svaki umetnik prenosi sebe kroz svoje stvaranje. Mnoge od tih kreacija uma, stoje ovekovečene u kancelarijama onih koji su se prepoznali, domovima onih koji su im udahnuli život puštajući da postanu deo jedne lične priče. 

U kojim bojama ti sanjaš?
Iksill studio

Po koordinatama biografije pronašli bi me upisanu kao Ivana Bjelić, od 11. jula 1990. godine. Gimnaziju sam završila u Somboru, 2009. godine, a ujedno i svoj najveći doprinos voljenju crtanja u školi pok. slikara Ljubiše Dimitrijevića koji mi je otkrio dimenzije u kojima olovka nije dovoljna, a mašta pleše neobuzdano. 

2014. godine diplomirala sam smer Medije na Fakultetu za Menadžment, a naredna godina mi je doprinela u usavršavanju grafičkog dizajna u Novom Sadu. 

Taj novosadski duh školovanja i oblikovanja odrastanja u godinama koje su usledile nakon Sombora, danas mi daje vetar u leđa da radim neprekidno ono što volim, a svi koji me sreću znaju me kao freelance ilustratora Iksill.

Ono što je napravilo važan zaokret u mom životu jeste tattoo svet. Moji su crteži dobili priliku da žive kroz duše koje ih biraju prepoznavši se u njima. Usudila sam se da odem korak dalje, da nakon toliko godina crtanja, dizajniranja, snova, otvorim svoj studio u Novom Sadu. Studio gde snovi postaju stvarnost. I moji i vaši.

Ukoliko vam se neki od mojih radova dopadaju, voleli biste da ih poručite, ili me pitate nešto vezano za njih, biće mi i više nego zadovoljstvo odgovoriti vam. Međutim, ono što bi me još više obradovalo jeste da me posetite u mom studiju, zavirite u svet kakav do sada niste videli i u njemu ostavite deo sebe.

Možete me kontaktirati putem stranica:

facebook: https://m.facebook.com/iKSillustrations/

instagram: https://www.instagram.com/iksill/

kao i putem shop-a:   https://www.etsy.com/shop/iksill

Gde se nalazi studio?

Pišite mi na email i Novi Sad će vam otkriti jedno novo mesto za snove.

iksillcrtez@gmail.com

I za kraj, ono što vam ja želim reći, Ivana je verovala dovoljno da svoje snove pokaže i drugima, a koliko je teško ili lako krenuti u preduzetničke vode, imati svoj kutak, graditi svet u koji će navraćati oni posebni, svoji, hrabri… ostaviću vam da je pitate sami.

 
(Visited 132 times, 1 visits today)