Nedelja 2. decembar 2018. osvanula je kao i svaka prethodna. Nekome mirna i tiha, nekome prepuna snova koji nestrpljivo kao deca poskakuju čekajući da ih obučeš i spremiš ne bi li pošli u nove avanture. Ni moji snovi ni ja nismo bili bolji. 

Verujem da dobiješ samo ono što si u stanju drugima dati. Koliko sam bila spremna otvoriti sebe i davati ni sama nisam znala dok nisam otkrila da je ljudima lepo da mi budu blizu. 

Atelier Maja, photo by Marija Fot

Ideja o ateljeu nije nova. Rodila se pre dve decenije kao ideja o prostoru gde ću imati svoj stolić za pisanje, kreirati priče, likove, pisati romane, putovati predelima kojima još niko od nas nije putovao, a uporedo prostor koji će rado dočekivati ljude otvorene i bogate duše ne bi li ih ugostio, ušuškao i dao mogućnost da popiju čaj, kafu, vino uz knjigu, priču, priliku da upoznaju nekog novog. Uvek sam verovala i videla do najsitnijih detalja tu viziju i ako je do moći želje i manifestovanja, onda sam vam najbolji primer da zakon privlačenja zaista radi. 

Vizija mi je skočila u zagrljaj kada sam na nju najmanje pomišljala i otkriću vam nešto – bolje ništa nisam mogla sanjati! 

A ja samo pijem sa izvora vaših reči, vašeg prisustva, mekoće duše…

Biti drugačiji – znači verovati u sebe i svoje snove, a ja sam sa svojom prijateljicom Gordi udružila vizije i odlučila otkriti da kultura i umetnost dve različite zemlje, Srbije i Nemačke, mogu da se prate, rade i sanjaju udružene. 

Maja & Gordi

Osećaj slobode je ono što prati celu ovu priču, mene. Osećaj da sam sebi dozvolila da razmašem krilima, da otpustim prošlost, da odlučim biti najbolja sebi kako bih mogla dobra biti i drugima, voleti, grliti, smejati se i graditi bajke u realnosti. O tom osećaju slobode snimljen je i jedan kratak film pod okom kamere umetnice Ivane Bjelić. 

Grupa odabranih umetnika upotpunila je sadržaj i učinila dan nezaboravnim. Posetioci su mogli uživati u kompozicijama poznatih od Šuberta, Mozarta, Šopena i Humperdinka u izvođenju operske dive Anne-Kathrin Frank i pijanistkinje Anje Abler koja je na antiknom klaviru iz 19. veka svirala dušom. 

Anne Frank operska diva 

Iz bestseler romana “Maslačak nošen vetrom” čitala sam odlomke koji su oduševili srpsku i nemačku publiku, a zidove ateljea obogatili su svojim delima poznati nemački slikari i umetnici Oliver Schiemann, Evelin Poppe, Frank Carlguth i Mireille Jautz. 

Iksill crteži, ulja na platnu nemački slikari Oliver Schiemann, Evelin Poppe, Frank Carlguth i Mireille Jautz.

U ateljeu predstavljene su i ikone Borke Bjelić i crteži umetnice Iksill, majke i ćerke iz Srbije. 

Ikone, Borka Bjelić
Kaleidoskop za sve vas 


Dragi moji,

Najveće radosti i najveće tuge mogu da stanu u jedan pogled, jednu dušu, sve reči i tišine ovog sveta.

Bilo je savršeno!

Prepuno emocija, suza, smeha, iznenađenja, zagrljaja. Prijatelja, potpunih stranaca, duša koje poznajem decenijama. Srce mi je preskakalo previše puta, ali ja ću sa njim da se izborim već, sada kada sve je prošlo, a u stvari tek počinje.

Duša se prelivala, umivala, lepotom, pesmom, ljudima. 

U ateljeu,

…ostala je ikona u uglu skrivena, da sačeka neko drugo vreme, možda se sretne sa onim kome je namenjena, a možda i ne…ostao je neobjavljen roman sa posvetom i jedna oparana nit koju neću zašivati. Nek joj Bog kroji. Ostao je Šopen da grli prostor, a divna Anne koja me je videla prvi put znala je šta je mojoj duši potrebno. Ostalo je puno srce u meni, divan kožni povez za knjigu utisaka, prepun ljiljana kao da znaju da je on grb mog omiljenog grada Firence, ostala je Dijanina devojčica koja drži zvezdu baš kao u mojoj priči, da mi poruči da se ništa nikad ne dešava slučajno i ostade mi i tuga za njima koji su sada daleko. 
Ostalo mi je da nosim spoznaju da zaista sve mogu sama, ali da je lepše uz ljude koji te vole, vide i prihvataju onakvom kakva jesi. 
Na kraju shvatih, najvažnije je ko te grli dok si srećan, dok umivaš dušu suzama i dok zatvaraš vrata za poslednjim gostima.

Ako je do mene, reći ću vam HVALA! A ja bih rekla da je od i do Boga!

Ostavljam vam vremena da uživate u prilozima, a u Ateljeu uskoro neka nova dešavanja, bajke… Budite srećni sa svim što vam dolazi, sa svim što od vas odlazi. Sve su čuda oko nas, samo ih tako počnite posmatrati.

Vaša Maja
♥️

Za fotografije zaslužne Marija Fot i Ivana Bjelić

Video priloge pripremila Ivana Bjelić 

 
(Visited 40 times, 1 visits today)