Svi smo jedno, samo prečesto u polaritetima izgubljeni ne vidimo da zatrpavamo svoju divnu suštinu, svoju divnu prazninu.
Ne sećam se da li sam u ovih 11 godina koliko vodim stranicu ikada svodila račun putem iste, ali je dan osvanuo u idealnim koordinatama. Misao mi je lomna, kao zavodljiva žena u struku, pa ću je samo pustiti da se savija u ritmu koji joj bude prijao. Možda i za vas bude nekih po(r)uka.

IZGUBITI NEKOGA

Bez obzira na hronologiju događanja, gubitak dve drage osobe ovog leta pomerio je i promenio svet da nikada više ne bude isti. Postavio dve zvezde više, a u mene utkao veru da zaista život jeste divna avantura lova na snove, same sebe i ljubav sebstva i ogledala. Izgubila sam fizički oblik dve figure koje su me gradile, ali su me obavile sa toliko ljubavi i topline da gde god bila, gde god pošla, dok me ima i nakon toga, ja biću u auri ljubavi, auri onih za koje znam da su je iskreno delili, dali, ostavili i poneli.
Možda izgubiti nekoga znači dobiti nešto više, nešto rečima neobjašnjivo i fizički neuhvatljivo? Možda izgubiti znači dobiti priliku da primetiš znakove kraj puta, belog leptira koji ti sleće na ruku da te trgne kada upadneš u letargiju, pero drozda kao na šeširu koji je moj deda nosio u lov i sliku koja s vremena na vreme sama od sebe se pomeri ili padne, kao da te vraća u sadašnjost, tu gde jesi, gde ti valja biti, a na slici mala Ja i moj deda.

Izgubiti nekoga natera te da porasteš do one divne odaje duše u kojoj si sam sa sobom i iz koje ti valja rasti, voleti, plakati, graditi, biti, padati i ustajati. A to boli, jebeno boli, ali i umiva, obnavlja.

SVE PROLAZI

Koliko god vremena se prolije između nekih ljudi, njihova priča prolazi i u zaborav odlazi, beležena u tragovima, spominjana u ponekim krugovima. Neke se ljubavi završe pre nego li i počnu. Ugase se iskrene težnje, smicalice da nasmeješ nekoga izjutra dok baulja da se spremi za posao, ugase se svici u očima, utihne u srcu energija, otkucaj, potreba. Nije slučaj uvek takav, ali prolaznost kao detalj na reveru kaputa nosićemo svi, pre ili kasnije.

I prošla je potreba za čekanjima nedočekanih romantičnih iznenađenja, prošla je potreba za besom što istih nikad nije bilo, što se iznenađenja prelivaju kroz razočarenja. Prošla je vatra uverenja da je nekome zaista stalo, onako iskreno do kraja, do lude potrebe da učini sve, da se pretvori u najlepši osmeh, najveći oblak na koji ćeš pasti kada mu se u naručje zaletiš. Prođu te i spoznaje da si izmanipulisan, izdan, iskorišćen. Prođu te i vizije dece koja trče stanom, Božića u smehu i sa ogromnom jelkom prepunom zlatnih ukrasa i onaj beli stolić za pisanje koji nikad nije stigao. Prođu te iluzije, prođu te i pokušaji, prođu te i večite druge šanse koje si davao, jer si se nadao. I nada prođe, ne brini.

Prošlo je. A što nije, proći će.

NE BRINI ZA SVAKU GLUPOST

Udari te nervoza, pa pomisliš svet će se srušiti jer nije kuća u redu, jer se materijal za knjigu odužio, jer je on zaboravio da te zagrli, jer znaš da tamo negde postoje divni ljudi koje si nečim nekada povredio jer si bio hrabar pa sledio sebe. Udari te stisnuta pesnica brige tamo gde se sakupljaš kada si tužna, uplašena, nesigurna, kada te iznervira majka, slučajni prolaznik, kada radiš posao koji je s*anje, kada te nervira * u reči sranje jer svi i onako znaju šta ona znači.

Brineš hoće li svet stati ako nije opeglan veš i hoće li se nešto bitno u Univerzumu pomeriti pa uticati na ceo svet jer tamo neka ženska silueta hejtuje to što radiš i jesi. Brineš eto, hoće li biti dovoljno para za tuđe potrebe, nema veze što ti imaš za sebe taman. Brineš jer si pojela i taj kolač više, a briga se na stomaku ocrtava kao nova plesna pirueta. I onda te udari spoznaja da će i to proći, da život ne vredi brige jer kada odeš ostanu samo ljubav i uspomene koje si nesebično delio ili na njima škrtario, pa odmahneš rukom, spakuješ kofere i odeš napokon da živiš svoj život nakon što otplačeš sve one brige koje si nakupio. Jer na kraju živiš i ne brineš.

Lekcija koja se najteže uči, ali je besplatna.

ZAKON PRIVLAČENJA

Misli, misli, misli, misli, a onda kada dovoljno dugo budeš mislila eto ga, hrli ti u susret frajer kakvog si oduvek želela, idealna kilaža, posao iz snova… Mahni malo ručicama i napiši na koji papirić svoje želje, pa opet mahni i pospi imaginarnim zlatom jer to je sada ultra popularno i provereno ‘radi’.
Radi dupe moje!

Zakon privlačenja je za budale. Budale sede i mašu, čekaju, prevrću šolje kao srednjoškolke i veruju, a na akciju zaboraviše. Milion tekstova ‘Zašto vam zakon privlačenja ne radi’ i varijacije na temu, a niko ne piše ‘Zasuči rukave devojko draga, frajeru lepi, zasuči, navali, nauči, usudi se, budi, kreni, ne staj, ne odustaj, jurišaj, zvezde skidaj!’
Eto, a onda kada bi u taj zakon mlaćenja ručica dodali malo magične akcije, sve bi nekako samo došlo na svoje mesto. I došlo je. I vama će, samo nemojte odustati.

OD SEKSA SE NE ŽIVI

Oznojili smo se. Onako dobro. Međutim, nedostaje mi ipak da sedimo u ponoć na obali reke i fantaziramo o daljinama koje nam tek predstoje, da izrizikujemo medeni mesec posle venčanja kog nije bilo i da jedemo prstima u nekom selu u blizini kajmak i pršut dok avlijaneri najavljuju ko zna čiji dolazak, da hodamo bosi i smejemo se upadajući jedno drugom u reč.
Od seksa se zaista ne živi.

Zagrljaj ljubavi i zagrljaj seksa dva su različita pojma. Mnogi ih nikad ne razdvoje, ali ok je to, treba probati. Ne znaš dok ne probaš.

RASPAKUJ KOFERE

Gde god da si, kuda god da te ponese, ako ti je kofer u pripravnosti, nigde nisi. Visiš negde u tranzitu i čekaš, čekaš, čekaš… Znaš koliko reke života oteče dok ti čekaš da se usidriš, raspakuješ i smiriš? Znaš li koliko je lepote kada u pidžami izjutra kuvaš kafu i listaš novu knjigu, slušaš muziku i vrckaš dupetom kao da si sam na svetu? Znaš li koliko je kofera u pripravnosti u ovom trenutku i čekaju da shvate da li im je život dao pravu priliku, iskrenog partnera, brak, šanse, kutak za samoću itd.?

A znaš šta ti samo treba? Odluka. Ili ti je negde dom ili nije. Osvrni se oko sebe, pogledaj koliko si željen, prihvaćen, podržan, voljen, ušuškan. I znaćeš sve. Ili se raspakuješ tu ili odeš i nađeš sobu sa najlepšim pogledom na sreću iz najmanje kvadrature metra, raspakuješ se i budeš srećan.

MANJE JE VIŠE

Odeća, obuća, knjige, ljudi, odluke, misli, osećanja, izgubljeno vreme, nadanja…
Ma čemu?
Postoje otpadi, znaš?
Odneseš, sortiraš ili jednostavno pobacaš i otkriješ da manje je više. Prodišeš, iznova se ugledaš.

REĆI NE JE SASVIM U REDU

Ne mogu da radim za džabe i ne želim. Nemam vremena za kompenzacije, drugarske usluge, popravke tuđih glava ili sajtova, sate i sate urlikanja preko telefona da bi mi neko posle uvređeno istresao da ga ne pitam za svoje frustracije i mesecima se durio. Nemam vremena za dopisivanje putem FB i lažne frajere što se kite besnim slikama po socijalnim mrežama. Nemam vremena za čekanja da se neko kultiviše, progovori, smiluje pa promeni, usudi, bude. Ne čekam kada neko bezobrazno kasni i ne ćutim kada se od mene očekuje da progutam tuđe smeće. I ne moram da odgovaram na pitanja dokonih i bezobrazih o svom privatnom životu ili finansijama. Moj život je moja stvar.
Kažem ne i odem svojim putem. I onda mi kažu “Ali to nije ljubav! To nisi ti!”
A ti mi pa znaš šta je ljubav i ko sam ja.

ZDRAVLJE JE LJUBAV

Sijaju ti oči! Baš lepo izgledaš! Mora da je neka nova ljubav…mora da si…
Ne. Samo sam odlučila da volim sebe i budem zdrava. Odluči i ti, jer zapamti. Svaka neprospavana noć, stres, svađa, laži koje trpiš zarad sveta, loši odnosi, loš brak, (ne)prijatelji, problemi, loša ishrana, sedenje u kući, odlaganje prioriteta, nedostatak kvaliteta, umetnosti, radosti…sve to zdravlje odnosi. A ni ljubav sigurno nije.

Zato odluči da podvučeš crtu, kažeš DOSTA JE I HVALA! Prospi ljubav, okupaj se u njoj, pij je do iznemoglosti, raduj se sebi, uči, pronalazi nove tragove, sledi postojeće, okruži se dobrim ljudima, ne brini, fino i zdravo jedi, ugasi TV i iz kuće izjuri, kupi psa, smej se, zaljubi se, dozvoli nekome da te mazi i razmazi, primaj poklone i govori srcem ‘hvala’, piši pisma, čitaj knjige, promeni zanimanje, upiši nove studije, završi dugo odlagano i putuj, samo putuj…životom, predelima, svetom, dušom… i voli!
Sebe voli!

 
(Visited 32 times, 1 visits today)