Bliskost.
Taj put kojim sve redje idemo, jer strah je poznatiji i bliži.
Koliko ste zaista bliski sa ljudima oko sebe, sa svojim ukućanima, partnerima, porodicom?

Koliko ste zaista vi ‘vi’ pred njima?
Sve više u poslednjih par godina otkrivam kako ljudi su jedinke, otuđene, uplašene, usamljene. Ne boje se oni vas, oni se boje šta ako ih upoznate bolje, uđete u zonu koja se zove bliskost, poverenje, korak na udah od njih.
Kako ćete shvatiti da pred vama stoji zatvorena i daleka osoba? Pitajte je na kraju dana zaigrani  ‘Kakav ti je bio dan na poslu?’. Osoba bliska vama sama će potrčati ispričati vam događaje, osećanja, svoj dan. Osoba bliska samo sebi, uvrediće se, skloniti iza kolutanja očiju i okrenuti vam leđa poručujući ‘Za tebe tu nema mesta.’
Osoba koja pokazuje svoja osećanja, gradi most između sebe i vas. Osoba koja je hladna i daleka, uplašena da ne otkrijete nešto, koja više preferira dobru glumu pred poznanicima, hladnoću pred ukućanima, tajne i korake koji se ne čuju, nije osoba koja će vam postati lako bliska.
Zapitajte se da li želite provesti život sa nekim kome smeta kada ga pitate kakav mu je bio dan ili sa nekim sa kim upadate u reč jedno drugom, smejete se, govorite o prošlom, sadašnjem i budućem sa lakoćom.
Kakav je život ako o svojim ukućanima saznajete više od drugih, a sa njima ćutite, držite distancu i ne prelazite prag bliskosti?
Za mene bliskost znači biti duša zaigrana sa dušama oko sebe. Bez maski i bojazni.

Ne krivimo ljude oko sebe što ne umeju pokazati emocije. Naučimo ih da je posve prirodno, normalno i da će njihov život biti kvalitetniji. Naučimo ih pokazujući im.

 

photo by Ivana Bjelić

 
(Visited 49 times, 1 visits today)