Čovek je krajnje slobodan. U tome je lepota čoveka, slava. Sloboda je neizmerni dar Boga. Ti si ostao neprogramiran, ti ne poseduješ detaljan nacrt. Ti treba da izgradiš sebe, treba da budeš sam svoj kreator. Stoga, sve zavisi od tebe: možeš postati Buda, Bahaudin, a možeš postati i Adolf Hitler, Benito Musolini. Možeš postati ubica ili meditant. 
Ukoliko radiš u životu ono što misliš da treba da radiš nećeš osećati dosadu. – Osho

Koliko često se desi da zaboraviš gde si ostavio srećne klikere svog detinjstva i kojim se putem treba uputiti kada u potragu za njima kreneš? Koliko često se desi da ne znaš više ni ko si, ni zašto si sa nekim, ni otkud ta deca oko tebe, a tek posao koji radiš? Koliko često se desi da pohvališ sebe, da zagrliš sebe i da budeš zahvalan na svemu što imaš?
Ne traži odgovore. Pitaj. Pusti da pitanja odu i vrate se u drugom obliku kada za njih budeš spreman.
Pričaću ti o trenutku budnosti i uspavanosti kada jednostavno znaš sve a ne možeš da razlučiš šta tačno i zbog čega znaš. Pričaću ti malo o životnom začinu svesnosti koji ti je dat rođenjem ali ga sve manje primećuješ, sve se manje njemu okrećeš u momentima kada bi najviše trebao.  Ja uvek znam. Znaš i ti. Sigurna sam u to.
Kada sam sebe proglasila vešticom i na vrata devojačke sobe sa svojom najboljom drugaricom Danom zalepila istoimeni natpis, pojavile su se tarot karte moje prababe. Kako? Nemam pojma. Ne moramo sve znati. Znam samo, nas dve, Dana i ja, umele smo satima da sedimo zabavljene i tumačimo šta koja karta znači, zašto smo je izvukle baš nakon posebno postavljenog pitanja i šta će to doneti u bliskoj budućnosti. Uglavnom su to bile tinejdž poruke, naslućene i željene, ali i neki trag mistike koji se uvek obavijao oko tih naših popodneva uz kafu i neumorno istraživanje viših sila i poruka reči muzike sa starog kasetofona. Ne mogu vam reći da li se nešto od svega toga obistinilo, ali pre neki dan, moja sestra je pronašla iste karte i objavila fotografiju na instagramu vrativši me baš u vreme kada su one bile simbol ljubavnih susreta, dobrih želja, pravih izbora i koraka. Kako Senka Stojanov Mayan kaže, vreme ljubavnih susreta je upravo sada, znamo da ništa ne otkriva svoje tragove slučajno. Zavrteo se vremeplov i setih se da proverim, da li na mojim devojačkim vratima i dalje piše veštica ili je neko skinuo.
Piše.
Dobro je.
Za budnost ne treba ti posebna veština i veštičija prašina, niti ti trebaju tarot karte. Rekoh ti već, u tebi je. Stegnuće te grč u stomaku i možda proći neprijatna jeza niz kičmu, a ti ćeš pomisliti “Šta li će sada da me snađe?”; možda ćeš se uznemiriti u nečijem prisustvu, uzvrpoljiti na nekom sastanku, skrenuti nesvesno u navodno ‘pogrešnu’ ulicu, zaboraviti da se javiš nekome, ma million toga može i ne mora. Jedino što u svemu tome skoro sigurna sam zaboravićeš – da zastaneš i zagledaš se u sebe, umiriš i sačekaš, pogledaš film svojih impulsa, dozvoliš sebi biti i slediti, jer veruj mi, osetiš i pre nego desi se.

Neko će to zvati intuicijom, neko šestim čulom, neko mistikom, ti zovi kako želiš, ali nemoj nikada zaboraviti da kada pozoveš jednom, zauvek ostaneš na vezi i u kontaktu sa tim delom sebe. To je jedini deo tebe koji će ti zaista služiti, nikada te izneveriti i tvoj najbolji i najverniji prijatelj biti. Pogledaj se u ogledalo, daj si vremena, daj šansu da otkriješ što do sada nisi. Slušaj, ćuti, govori, plači, urlaj, traži, veruj, usudi se, budi. Najvažnije od svega – budi prisutan u sebi, sada.
Ništa što se desilo, nije se desilo da ti prethodno nisi znao da će do toga doći. Kako znam? Znam. Znaš i ti. I ako se i dalje pitaš kako da uvežbaš prisutnost, evo jedna mala vežba za tebe:
svakog jutra osami se,
pokloni sebi minimum 10 minuta i nemoj mi reći da nemaš vremena jer to je laž.
Nauči da dišeš svesno, udahni toliko duboko da ti se trbušna duplja napuni vazduhom a pupak krene ka svemiru. Zatim duboko izdahni i oseti kako se tvoj pupak lepi uz kičmu. Sipmatično zar ne? Jeste, ali je i korisno.
Deset minuta svesnog disanja doneće ti veću svesnost bića, prisutnost u sadašnjem trenutku, izolovanost od negativnih misli, očistiti tvoj organizam, osvežiti tvoje ćelije, nahraniti tvoj mozak i pripremiti za predstojeće, a doprineti tvojim trbušnjacima više nego bilo koje fizičke vežbe. I pitaš se sada kakve veze ima disanje sa osećajem, magijom, onim što trebaš osetiti pre nego se desi? Ne pitaj se.
Prati šta ćeš otkrivati nakon što svakog jutra sebi uvedeš ovaj mali ritual i budi zahvalan jer si ukoračio u prostor namenjen samo za tebe.
Osetićeš i pre nego se desi.

Čovek pokušava da živi u knjizi za kuvanje, a zaboravio je da kuva hranu. On samo uči iz knjige kako treba spremati hranu, a gladan je čitavo vreme, umire u međuvremenu, a da i ne shvati da ne može živeti iz knjige. To je ono što se dogodilo: ljudi su potpuno zaboravili da duhovnost treba živeti. To je nešto što treba probaviti. To je nešto što treba da procirkuliše tvojom krvi, postane tvoja kost, tvoja prava srž. Nije dovoljno samo razmišljati o tome. Razmišljanje je najpogrešniji deo tvog bića. Ti treba da to apsorbuješ. 
Postoje četiri L: Life (Život), Love (Ljubav), Laughter (Smeh), Light (Svetlost). 
I oni se događaju upravo tim redosledom. – Osho

 
(Visited 67 times, 1 visits today)