Ukoliko tražite malo sjaja i glamura, dobrog provoda i odličnih puteva koje vam Emirati mogu otkriti ispod svog zlatnog peska tajni, onda je to sigurno Dubai. Destinacija koja vam se lepi za pogled, dušu, prste i svojom vrelinom priziva, možda čeka upravo na vas dok se stari i novi svetovi mešaju u bojama koje se rečima ne mogu opisati.

Uprkos onome što ste možda čuli da Dubai važi za najskuplji deo sveta, koji je ujedno najveći od svih Emirata u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i u kom živi oko 1,241,000 stanovnika, među kojima ćete, sigurna sam, pronaći dosta naših ljudi, nije najskuplji i nije nedostižan svima nama. Sve što vam je potrebno ukoliko se odvažite na prvi korak ka ovoj destinaciji, dobra agencija, last minute opcije uvek iskaču na raznim sajtovima i ukoliko obratite pažnju, neke zaista to i jesu, last minute za dragulj pod nazivom Dubai. I eto vas, sa nakrivljenim šeširom, sleteli ste i osmeh koji ste poneli nesvesni da sija jače nego sunce Emirata, može vam biti prvi putokaz ka dobrom odmoru, provodu, velikim avanturama i sjajnim obilascima. Izdvojiću za vas šest odličnih predloga kako da upotpunite svoje vreme tamo.

Prvi predlog je vodeni taksi poznatiji pod nazivom “abra”, koji će vam približiti zaliv Creec i uvući vas u magiju drevnog koja teče kroz srce Dubaija. Nije skupo, a užitak koji vam se pruža je nezamenljiv. Može vam se učiniti da je previše nekih čudnih ljudi oko vas, ali ne brinite, to su samo arapski radnici koji se vodenim taksijima vraćaju kući ili idu na posao. Iskoristite te detalje da slika bude što potpunija.

Drugi predlog je da posetite najvišu zgradu na svetu koja se zove Burdž Kalifa i pogled sa nje zaustaviće vam dah. Zgrada ima 163 sprata i dok se budete peli nekim od liftova sa očaravajućim pogledom, izgledaće vam možda da ste na suludom putu ka sunovratu, ali niste. Osećaj može da se poredi sa safarijem kroz pustinju, jahanjem na kamilama u ludačkom trku dok vam se želudac okreće i mislite da je to kraj, da dalje od toga više nikada nećete otići. Ali hoćete. Izazovi su tek pred vama. Posetioci doduše mogu da idu samo do 124. sprata, ali verujte mi i to je dovoljno. Unapred rezervisati ulaznice je pola dobre organizacije i natempirati vreme kada sunce izlazi ili zalazi, kako vam je volja, pa svim svojim čulima prepustiti da se opijaju horizontom, mirisom istoka i pogledom, a fotografima želim puno srce i širinu pogleda da prođu kroz portal svog objektiva.

Treći predlog koji imam za vas jeste poseta arapskoj pustinji. Ukoliko ste nekada bili u pustinji, sigurna sam da znate kako se obući, šta očekivati, koliko biti spreman za neko divno čudo, ali ova pustinja će vas zasigurno zaslepiti svojim rečima ispisanim u pesku drevnog sveta. U ponudama izleta uvek imate razne opcije, poput jahanja na kamilama, safarija, večere sa beduinima, upoznavanje kulture njihovih običaja, isprobavanje njihove abaje, nošnje. Vi ćete odabrati po svom ukusu i interesovanju ono što vam najviše odgovara, a ja vas već vidim kako uživate. Ipak, nešto moram da vam priznam, ukoliko dobijete priliku za izlet koji uključuje logorovanje u pustinji, zalazak sunca i božanstveni izlazak istog, uz vruću kafu pripremljenu na logorskoj vatri koju ćete piti iz limene šolje sa mirisom pustinje oko sebe, mirisnom doručku koji se lepi za nepce i koji ćete pamtiti više nego onaj u hotelu, odaberite tu opciju. Poslušajte me! Takav osećaj vam niko nikada više neće pružiti. I mali savet za sve divne dame i njihovu gospodu, pre polaska proverite ko vas vodi i koliko je vaš vodič pouzdan, da ne bi neko od vas bio prodat za jednu ili više kamila. Srećan povratak sa šakom peska za sreću ipak je bolji završetak izleta.

Četvrti predlog naravno, šta drugo nego šoping. Koliko sve dame vole tu reč i njeno značenje, ne sumnjam da će se i gospoda pronaći kao interesenti. Emirati vam zasigurno to mogu obezbediti na način na koji niste ni sanjali da ćete kupovati bilo šta. Previše je šoping molova da bih vam izdvajala svaki posebno, ali u koji god da se opredelite da uđete, sve što ste mislili da nećete naći nigde na svetu, naći ćete u Dubaiju. Takođe postoji i šoping mol u kome se nalazi kompletan ski centar za one koji u srcu vreline žele malo skijanja i vratolomija.

Peti predlog ujedno simbolično mogu reći odnosi se na svaki petak i zove se Branč petkom. Neizostavno se mora naći na vašoj listi “must do in Dubai” i potoci šampanjca koje budete videli da teku svuda oko vas, biće samo sitnica naspram onoga što ćete tek otkriti. Svaki restoran u Dubaiju nudi branč petkom koji počinje negde oko ručka i završava se oko četiri popodne, a za pristojnu cenu pronaći ćete obilje hrane koju sigurno niste pre toga konzumirali, kao i sve svetske kuhinje, preko italijanske do libanske. Možda je baš petak vaš glamurozni dan! Ko zna? Ukoračite u njega i isprobajte sve što ste poželeli i što ste u svojim snovima dodirnuli i okusili. Nemojte da zaboravite na divnu toaletu, haljinu, odelo, kravatu, dobro raspoloženje i šansu da upoznate toliko mnogo zanimljivih ljudi, kao i onih koje niste verovali da ćete ikada u svom životu sresti. Možda upoznate svoju srodnu dušu i odjašete u zalazak sunca na nekoj romantičnoj kamili?

I moj poslednji predlog za vas, ne ništa manje značajan od prethodnih, jeste Gold Souk divan bazar koji prosto morate da osetite sami, prođete kroz njega i možda iskusite nešto novo. To je deo koji pripada naselju Deiri i opiće vaša čula začinima, biljem, suvim voćem, tekstilom, osmesima koje skoro nećete videti kod trgovaca koje budete kasnije u životu sretali. Ukoliko niste do sada bili ljubitelj začina, niti poznavalac, možda je ovo prilika da se bacite na istraživanje svojih ukusa i kupite sebi nezaobilazni šafran, anis, štapiće vanile, cimet i naravno divni sušeni limun koji možete koristiti pri pripremanju riba, mesa i supe. Možete pronaći i raznu grnčariju, divne predmete za vaš dom, suvenir za prijateljicu, neku čarobnu staru lampu za buduća putovanja. Istražite.

Ukoliko ste prvi put u poseti Emiratima, treba da znate da je Dubai muslimanska država i posebnu pažnju obratite na oblačenje na javnim mestima poput šoping molova, žene naročito, kako ne bi uvredili lokalno stanovništvo. Alkohol nećete naći po molovima i prodavnicama, samo u hotelu i restoranu, a sve što vam je možda na prvu pomisao strano, njima nije, to je njihova tradicija. Poštujte je, kako bi vas dočekali i ispratili sa osmehom, da se vratite punog srca nekada.

Kolumna pisana za Wannabe magazine

 
(Visited 29 times, 1 visits today)