Verovatno u svakom gradu na neki drugačiji način miriše noć. I u Firenci je miris noći nešto sasvim posebno i sigurna sam da će vam se svideti. Pretežno je studentski grad, prepun omladine sa svih strana sveta koja se usavršava u raznim sferama umetnosti i trudi da ostavi neki pečat ne bi li uhvatila makar senku velikog Mikelanđela, Đota ili Ticijana.

Kada sve obilaske svedete na kraj dana, umorni i bolnih nogu, ali prepunog srca sednete na udoban krevet u svojim hotelskim sobama ili stanovima, poželećete da ipak u toj novoprobuđenoj energiji upoznate Firencu i iz nekog drugog ugla. Ugla noći.

Započnite dan uz najbolji kapućino

Većina lokala radi do jedan iza ponoći, tako da gde god da se uputite, naći ćete neko divno mesto za sebe i biti dočekani sa osmehom upoznavajući nove ljude. Vrlo je opuštena atmosfera i stranci se ne osećaju kao stranci. Italijani su divan narod, prepun emocija i kao pravi Latini trude se da svakome pruže osećaj kao da je kod svoje kuće. Najurbaniji deo Firence je svakako Otrareno koji se nalazi južno od reke i tu ćete pronaći sve što tražite. Ali i Piazza della Signoria je zanimljivo mesto okupljanja i kafići, taverne i tratorije nude bogat sadržaj. Ulaz u klubove se naplaćuje od 10 do 20 evra pa ukoliko ste željni tog vida provoda, možete pronaći razne klubove koji nude paletu svih boja muzike. Najpopularniji su klubovi “Yab”, “Meccano” i “Tenax”.

Ono što je posebna čar Firence jesu mali kafići na svakom koraku u kojima možete ispijati jutarnje kafe, ali i zaginuti do kasno u noć uz novo društvo i grickalice, neko dobro vino bianco i italijanske šansone. Možda se i zaljubite tu negde usput? Recimo možda da navratite u “Astor Caffe” ili “Di Angelo” kod pijace, pored samog Porcalina. Divna mesta koja bih vam takođe preporučila su pab pored Palate Vecchio, “The Old Stove pub”, a postoji još jedan pored samog Duoma. Vaš je izbor da li ste više za gužvu, tehno, pop ili rock u velikim klubovima i sa gomilom ljudi ili za intimne kafiće i prijatne kuloare u mestima poput Note di Vino, “Slowly” (sama reč kaže, zar ne?), “Capocaccia” i “Noir”.

Istražite ulice i zavolite šarm Firence

Sigurna sam da ćete uživati gde god da odete, a utiske ćete prenositi još dugo i svim srcem želeti da ponovite to iskustvo i da se zadržite još koji dan/noć duže.

Želim vam dobar provod, nepce spremno za divne gastronomske užitke i otvorene vidike, kao i puteve da upijete i vidite sve ono što ste zacrtali na svojoj karti plana, kao i ono što niste ni očekivali. Možda se i sretnemo negde. Možete me zateći ponekad u “Noir”-u kako ispijam kafu izjutra i pišem ili u “Di Angelo”-u kako degustiram vino bianco i učim jezik od meštana.

Kolumna pisana za Wannabe magazine

(Visited 6 times, 1 visits today)