ŠTA VEZUJEŠ ZA SRCE?

Da li znaš da sve što ti se dešava doživljavaš na poseban način i od tebe zavisi da li ćeš kroz situaciju samo proći ili ćeš je vezati za sebe.

Tvoje srce je izvor energije koja ti daje snagu.

Koliko često si blokirala svoju energiju i osećala se loše samo zato što si doživela neko neprijatno iskustvo, razočaranje u ljubavi, na poslu?

Seti se dečka koji ti je budio sve te divne emocije, činio da lebdiš i osećaš se posebnom. Seti se koliko energije si imala tada i kako si se poletno osećala. Mogla si sve! Nisi morala ni jesti, ni piti, činilo ti se da možeš u nedogled nošena energijom srca. I mogla si. U tome je poenta.

Tvoje srce i tvoj organizam ne traže hranu i vodu, traže da kroz sebe propuštaš divne emocije, vazduh koji dišeš, da činiš sebe zdravom i posebnom, poletnom i spremnom na sve. Tvoje srce je portal kroz koji će proći sve sa čime se sretneš na svom putu. Ti si ta koja će dati određenu energiju i značenje. I najvažnije od svega, da ništa ne zadržavaš, ništa ne blokiraš, ničemu ne stopiraš protok.

Šta se desilo kada si prekinula odnos, kontakt sa tim dečkom na koga si imala posebne reakcije i bila svemoguća? Izgubila se tvoja volja za radošću, prestala si se osećati dobro, postala si prazna i zatvorena, bezvoljna, jela si a nisi obraća pažnju šta jedeš i mogla si u sebe strpati sve te grickalice i slatkiše ali energija se nije vraćala. Zatvorila si sebe za radost i mogućnosti verujući da jedno negativno iskustvo ili nazovimo to samo iskustvo čini ostatak tebe i vodi tvoje emocije dalje.

Ne čini i ne vodi.

Ne vezuj za sebe ništa! Zapamti to. Ne vezuj za sebe ništa.

Sve što ti dolazi u susret je samo situacija, tvoja reakcija, energija. Ti si ta koja odlučuje da li će nečemu dopustiti da je isprazni i zatvoriti srce jer si sebi izgradila uverenje o neprijatnosti na osnovu iskustava od pre. Pad energije je samo zaustavljen protok energije i to si učinila samo ti. Ni taj dečko, niti bilo koja druga osoba na ovom svetu ne mogu zaustaviti tvoju energiju. Ti to činiš sama.

Šta bi se desilo kada bi odlučila da otpustiš sve negativne obrasce i uverenja koja si prikupila kroz godine sretanja raznih situacija i ljudi? Da li bi otkrila koliko je lako i jednostavno biti provodnik lepih stvari i magnet za ljude koji osećaju našu otvorenost i spremnost da delimo, smejemo se, verujemo, pokušamo, budemo? Tvoja energija ne zavisi od drugih ljudi, od njihovog odnosa prema tebi, od situacije koja te je zadesila. Veruj mi, može ti se desiti da te uhapse i da znaš da si u nezgodnoj situaciji, ali da u sebi budeš smirena i jednostavno dozvoliš da se odvije na način na koji treba i ode od tebe, cela priča i svi njeni akteri. Šta god da ti se dešava, proći će. Dobro, loše. Proći će.

Vežba za tebe, vežba za svaki dan:

Svaki dan kada ti neko krene u susret ili kada osetiš da nailazi situacija koja ti je poznata kao pređašnje neprijatno iskustvo, udahni duboko, polako. Zastani. Učini da tvoje telo oseti prisutnost tvog srca, tvog daha, da tvoje srce bude otvoreno, spremno da prođe kroz nadolazeće.

Budi svesna, diši.

Diši polako, duboko, kroz stomak i pluća. Nemoj disati plitko kako inače dišemo kada smo u stresu ili uplašeni. Diši toliko polako da si svesna svakog udaha, toliko duboko da svaki put u njega uroniš kao da se kupaš u okeanu svih mogućnosti.

Dozvoli.

Dozvoli sebi da se osmehneš onome što dolazi. Dozvoli sebi da ne kreiraš zid oko sebe, uđi u proces i budi u njemu koliko je potrebno.

Razgovaraj sa osobom od koje si želela da ustukneš, obrati se prva ako si želela da to izbegneš, započni nešto drugačije nego što bi inače mislila da trebaš.

Nemoj zaboraviti disati.

Sve što ti danas dolazi na put, tvoje je. Biće samo onakvo kakvu energiju u tebi otkrije, prođe li kroz tebe ili se zalepi za tebe. Zapamti još jednu važnu stvar, ono što vučemo, nosimo, teret je i nismo bili spremni da prođemo svesni kroz njega. Sve što se zalepi za tebe, nije došlo do srca, došlo je do blokada koje si stvorila unapred ograđena prethodnim mislima ili iskustvima.

Dozvoli, dopusti, prođi, budi. Diši.

Sat nam

Leave a comment