SLUŠAJ SVOJU INTUICIJU

Koliko puta si odustala od sebe kada si najviše trebala slediti svoje ja i reći “JA TO HOĆU!”?

Često sam i sama umela odustajati od nekih vrlo bitnih momenata u mom životu koje mi danas niko više ne može vratiti. Zato, pišem ovaj tekst, tebi i svima onima kojima je potreban, da naučiš, da nikad od sebe ne odustaneš i da ne zaboraviš koliko snažno je tvoje unutarnje biće koje ume prepoznati, čuti,

biti – SADA!

Znam da smo prečesto u nekoj negaciji, ali ne onoj pravoj, uglavnom u onoj koja negira našu suštinu. Baš zato ću ti dati jedan od primera kako sam se odlučila na najbolji korak za mene i shvatila da sve zavisi samo od mene.

Ponekad je teško u životu odrediti prioritete i vrtimo se u začaranom krugu verujući da će se nešto promeniti, da nismo dovoljno dobri za neke stvari, ali da ćemo biti ako odradimo još samo ovo, ili…

Toliko toga ima što nas može zavezati u jedno smotano klupko nepomeranja i oduzeti nam mogućnost da napredujemo, da se pomeramo, da se radujemo i rastemo. Na nama je da to prepoznamo i sprečimo kada do toga dođe.

Koliko često slušaš svoju intuiciju?

Da li umeš da prepoznaš trenutak kada ti tvoje telo, tvoja duša u tebi daje signale i buni se, govori ti da nisi na pravom putu ili možda jesi?

Mnogi pogrešno tumače svoj unutarnji glas i često im se desi da ga zanemare, potisnu, da misle da je to samo ‘nalet panike’ koji će proći i jednostavno urade onako kako im je rečeno da je bolje po njih ili kako se od njih očekuje.

Zadovoljavajući druge ljude i njihove potrebe nećemo se pomeriti sa mesta niti napredovati. Zadovoljiti svoje potrebe znači da ćemo umeti ceniti sebe i prepoznati kada ćemo nekome nešto učiniti, svojevoljno i bez lošeg osećaja. – Maja Wu 

Da li ti se desilo da se nađeš sa nekom osobom lice u lice i da u tebi krene da se vezuje milion čvorova i nastupa neka neprijatna jeza u telu, na koži? I ti naravno, kurtoazno, pružiš ruku, nastaviš sa poslom, komunikacijom i zanemariš taj osećaj?

Taj osećaj koji si zanemirila, to je tvoj unutarnji glas koji te budi, opominje, koji ti govori da nešto nije u redu, da nisi na pravom putu, sa pravom osobom ili da se preispitaš oko situacije koja može nastati kao sled stvari.

Daću ti jedan skorašnji primer koji je mene probudio i naveo me da isključivo prema svom osećaju postupam u svemu i uvek:

Pre par meseci imala sam online sastanak sa jednom ženom. Trebale smo se naći putem neke platforme za video razgovore i dogovoriti da li ćemo raditi određeni projekat ili ne.

Prvi osećaj u meni je bio da ne činim ispravnu stvar, jer do sada nikad nisam ugovarala poslove putem video platformi. Zanemarila sam osećaj i pristala na sastanak.

Drugi osećaj koji sam imala je nelagoda i neka tenzija koju ta osoba izaziva u meni prilikom komunikacije i jasna barijera da osoba ima svoj cilj, a da taj cilj želi preko mojih leđa ostvariti. Međutim, vaspitanje ti ulije model po kome gaziš i ti sebi kažeš ‘Ne preteruj, daj ženi šansu. Zanemari osećaj.’ Da li možete da pretpostavite šta je treći osećaj bio i kada sam do njega došla, a došla sam?

Treći osećaj je bio intenzivno, goruće i opominjuće stanje u kome moj glas govori da projekat neće biti dobar jer osoba ne poštuje ni moje vreme, ni moje pokušaje da sa njom uspostavim normalnu poslovnu saradnju, niti je ono za čega se izdaje (jer svi znamo da kreiranjem slike o sebi možemo fino manipulisati ljudima i stići do svojih ciljeva, ali da li je to u redu?).

Znate li šta se desilo na kraju? Treći osećaj je već bio situacija jer sam dozvolila da do nje dođe nakon prva dva zanemarena osećaja. Situacija koja me je koštala vremena, novca, živaca i naučila da nikad više ne ignorišem svoj osećaj i da nikad više ne radim ništa osim onoga što smatram da je ispravno. 

To možemo nazvati i manipulisanjem. Postoji danas toliko mnogo ljudi koji su spremni na sve i koji ne prezaju od toga da ti uzmu i vreme i živce i da te navedu da veruješ da si ti njima dužan. Takve osobe lako možete prepoznati ukoliko ste uvek prisutni, koncentacija se vežba – više ćemo o njoj u nekom narednom tekstu i ukoliko slušate svoj unutarnji glas i sledite ga. Neće vas izneveriti verujte mi.

Najčešće greške koje činimo i dozvoljavamo da nas naše Ja ne opomene, zanemarimo ga i dozvolimo da neko manipuliše nama su:

  • ne umeti reći NE kada osećamo da trebamo
  • ne umeti ustati i otići na vreme i izbeći situaciju koja nas uvlači u neugodan sled stvari
  • ne umeti naplatiti svoje usluge
  • ne umeti jasno reći šta očekujemo u vezi, na poslu, u porodici
  • ne umeti stati u svoju odbranu
  • ne umeti na običnim stvarima izgraditi svoj stav, npr. voleli biste da popijete limunadu, ali vam je partner naručio pivo i vi ste slegnuli ramenima i rekli ‘ok, nema veze, popiću pivo’

Da li ste primetili koliko je to početaka sa ‘ne’, a upravo tu reč najteže izgovaramo jer se plašimo da ćemo nekoga povrediti, a nikad se ne plašimo hoćemo li povrediti sebe ako prećutimo, ako pristanemo a u nama sve govori suprotno?

Drage moje, dragi moji, ne ignorišite svoju intuiciju, nikada! Slušajte sve! Slušajte vetar u krošnjama drveća, slušajte srce u grudima, slušajte tišinu u ljudima, slušajte sve.

Možeš najviše čuti kada naučiš najviše ćutati i slušati. – Maja Wu

Reći NE je u redu i potrebno, u suprotnom bi bilo previše povređenih, nezadovoljnih, previše slomljenih i premalo svojih.

Odustati je u redu, ako osećaš da to nije za tebe. Bilo veza ili posao, jednostavno možeš to znati u prvih par sekundi susreta sa nekim ili dodira sa nečim. Slušaj!

Ne zatvaraj srce i svoje biće ispred trivijalnosti i pobuda niskih, nebitnih ti ljudi. Poštuj svakoga i ne potcenjuj nikoga, saslušaj, ali nisi dužna pristati, niti biti deo nečega što ti ne prija.

Dužna si samo prema sebi! Biti verna srcu, osećaju, osmehu, miru. Za tvoj mir ne postoji cena, za tvoju intuiciju ne postoji zamena i nečija reč ili savet. Može ti se govoriti u nedogled, iznositi milion stavova, mogu ti reći da si neuračunljiva i da ne umeš nešto, da se trebaš ugledati na neke druge, ali ako ti u sebi znaš da si ti sebi najbolja, najveća i da to što radiš, radiš kako treba – ne slušaj nikoga! Slušaj sebe! Samo sebe! Jer sledeći sebe doći ćeš do puta koji je zaista tvoj i otvara ti sve plodove zasluge, mira, ljubavi i poštovanja.

Svi odgovori su tu. U tebi. 

Ti si i pitanje i odgovor. Na tebi je da naučiš slušati, biti, postojati, ceniti se.

Uskoro na ovu temu biće dostupna i video radionica u paru (dva aktivna autora će je voditi) kojoj ćeš moći i ti prisustvovati. Prijavi se na newsletter i na stranicu na fejsbuku kako bi na vreme bila obaveštena i rezervisala svoje mesto. Broj mesta na radionicama je ograničen.

I ne zaboravi, tvoj život je tvoj izbor. Ne čekaj da se nešto desi, namesti, da se Sunce okrene za 180 stepeni, muškarac koji te ne poštuje promeni, šefica koja te ne vidi napokon primeti, tvoj glas čuje, tvoj rad vrednuje, tvoja ljubav bude svestlost.

Ti zaslužuješ sve i sada!

Menjati možeš samo sebe, slušajući sebe promenićeš ono što ti smeta.

Drugi imaju isti zadatak kao i ti, nije na tebi da popravljaš svet. Veruj mi.

Naučila sam napokon i ja.

Leave a comment