SLUČAJNI PARTNERI

Ako ti nije podrška, nije ti ni ljubav. – Ingrid Divković

Odakle tebi da sam ja takva/kav? Ja nisam kao drugi! Ni porniće ne gledam!

Čudno. Svako biće na svetu gleda nešto (od) filmova, klipova, revija, usputnih prolaznika/ca na ulici, sa jednim jedinim razlogom. To ih uzbuđuje! Drži maštu na power ON, golica energiju, međunožje, utrobu, a između ostalog i zdravo je. Sve što nije preterano, zdravo je, ali ko bi znao šta je kome dosta… Otkrivam u svetu polariteta razne situacije koje svako rešava na svoj način ili pušta da se reše same od sebe. Ni jedna situacija nije se pojavila slučajno. Utvrdili smo odavno da slučajnosti ne postoje.

Nisu svi spremni da otvoreno govore o svom intimnom životu, vezama, o bivšim ili trenutnim partnerima, ali ima i onih koji su toliko oslobođeni predrasuda i jednostavno su u procesu rasta shvatili da ne postoje teme o kojima se ne može ili ne bi trebalo polemisati, a dok god ih sagledavamo i sa zabavne strane, mi rastemo.

Hajde da rastemo i danas!

Izneću vam par paralelnih priča, a vi prošetajte kroz njih.

Svi smo mi jedno. Slični, prepoznati, ujedinjeni ili rastavljeni sa razlogom. Vaša priča je možda moja, a moja vaša. Nemojte se iznenaditi ako sutra sretnete neki lik iz mojih kolumni. Dimenzije su otvorene, prođimo kroz njih igrajući se. 

Priča 1. – imao je ljubavnicu. Ne makar kakvu! Bila je to ljubavnica od koje vam klecaju kolena, crvene obrazi, a koja nije tu samo da zažari plahte već i da srcu pokloni krila. Ljubavnica od koje se trebalo čuvati i ni slučajno u nju zaljubiti. Zaljubili su se. Ne zna se ko je počeo prvi, ali neko je počeo. Goreli su godinama, noćima, danima, gradili svet na nevidljivim teritorijama misleći da niko ne zna ništa, a onda su jednog dana otvorili oči i shvatili.

Ljubav je ljubav. Protiv nje nema leka, samo vremena.

Vreme je iscurelo. On se uplašio promene, ona je počela da želi više kako to obično žene žele. Porodicu, decu, ne samo 5 – 6 sati skupa, nego 5 -6 života. I naravno da ništa od toga nije bilo. Bila je prepuna ljubavi koju je okrenula protiv sebe. Izgorela je i otišla od njega kada ga je najviše volela uhvativši se kako raste u spoznaji da sebe voli više.

Priča 2. – On je glumio facu, baju, mister tajanstvenog, a ona je bila uverena da u njemu vidi sve to što on dobro glumi. Međutim, sumnja je postojala i neka neistinita nit joj je stalno vukla pažnju u drugom smeru. Što je on više ćutao, ona je imala veću potrebu da kopa. Lopata se istupila, ali do blaga nije došla.

Intuicija nikad ne spava. 

Od samouverene žene uspeo je  ubediti u nesigurnost, a da se ujedno dobro ogradi u svojim ulogama ubeđujući je kako nije poštena prema njemu jer mu ne veruje i stalno sumnja. On je ugledan muškarac, a ona misli da je on švaler i da krije mnogo toga. Kada bi nju pitali, verovala je ona njemu. Ljubav uvek veruje, dok se ne razuveri.

Nekako se vremenom pokazalo da od face i baje ostaje vešalica na kojoj vise laži od kojih nije mogao pobeći. Uvek nekako isplivaju kada im se najmanje nadate, a od pornića je malo – malo iskakao neki ne zatvoreni prozor na računaru, anal seks sa arapskim lepoticama, tajnovitim crnkama i sl. Kada bi mu rekla da njoj to ne smeta, da mogu i zajedno pogledati neki, on bi se kleo u sve svece i krst na maljavim grudima, zaprepašćen idejom koja njoj pada na um.

Poverenje je ključ svakog odnosa.

Ukoliko sa svojim partnerima niste u stanju da otvoreno razgovarate o svemu, zapitajte se ko ste vi zaista, a ko je osoba koju prodajete u tom suživotu. Nije sve u pornićima, ali vam takođe mogu mnogo otkriti o osobi sa kojom živite ili planirate isto. I niste ludi ako u nešto posumnjate, samo sledite osećaj. Intuicija je majka svih predskazanja.

Priča 3. – On se bavi javnim poslom, novinar je i ugledan kolumnista, a nju to vređa. Njega poznaju mnogi, ima svoje fanove, živi u svom ritmu na koji je navikao i veruje da svako pod nebeskom kapom treba živeti svoju slobodnu volju. Ona to ne gleda na isti način. Nju vređa njegov stil života, ljudi mogu svašta pomisliti o njoj ako se on ne ponaša po pravilniku, a ona ne želi nekoga ko će biti javno dostupan i transparentan, pametan i ugledan, ona želi muškarca sa keceljom, oca deci koju će ona čuvati, a on vaspitati. Apsolutna vladavina i kontrola.

Otkud njih dvoje zajedno? I Bog se pita, verujte mi!

Kao što već spomenuh, ljubav ponekad ne bira, igra se raznih igara. On se zaljubio, ona se preračunala i shvatila da je on odlična premija kakvu nikad ranije nije imala, a verovatno i neće. Odlučila je da su njih dvoje isti, da imati nekoga vrednog kraj sebe diže sopstvenu cenu i jedino je zaboravila da mu napiše pravilnik ponašanja na početku veze. Kada se veza produbila, suživot postao spoznaja o promašenosti karakternih sličnosti, zaprepašćenje stavovima i krutim načelima, oboje su tapkali u mestu pokušavajući pronaći rešenje. On je teatralan kao i uvek želeo sve i odmah. Ona je konzervativna kao i na početku, odlučila da se brani ćutanjem. Obrisala ga je iz liste svojih facebook prijatelja jer je sramoti svojim pisanjem, a nastavila uredno da upražnjava seksualne odnose (to niko ne vidi, a potrebe treba zadovoljiti), govoreći mu o promeni koju je potrebno da sprovede ako misli da je bude dostojan, a uz sve potajno uživala u Tantra masaži sa tipom iz susednog grada.

Priča 4. – Voleli su se. Ne ludo. Pravili su se da je ludo, a u potaji priželjkivali da je zaista tako. Ona ludost koju je poznavala nekada, on ludost koju je poznavao nekada. Na drugom sastanku su smislili da će im se deca zvati Andrea i Dante, a na trećem odlučili da će se venčati i živeti srećno do kraja života. Decu su bezuspešno pravili, a ona se otimala i svaki put išla drugima (slučajnosti ne postoje, kao što rekoh), a do venčanja nikad nisu stigli, samo do zajedničkog života i gomile problema. Matičar se izmicao od četvrtka do četvrtka, ona ga vijala, sanjala, želela, planirala, vežbala potpisivanje prezimena, a on nalazio sjajne izgovore kako sada ima previše obaveza, kako želi da to bude posebno, kako… Kako li se to samo zove, otkriće ona par godina kasnije, kada joj dosadi čekanje.

Istina je bila drugačija. On u zrelim četrdesetima, nije mu se nigde ni žurilo. Zaglavio u svoj životni stil, ubeđen da živi bogovski. Ona u planovima, on u porukama drugim ženama kako se nije oženio i da je još mlad za isto, da samo žive zajedno i da ona halucinira vežbajući uz njegovo prezime. Od Marije, Ivane, Sonje, Izabele do ko zna koje zvezde je stigao, ali do matičara i iskrenog odnosa, nikada. 

Od lude ljubavi možete i da poludite. Međutim, kada ljubav nije ni blizu ludila, osim željama i snovima koji ne plešu usklađeni, jedino što vam je činiti jeste osvestiti se i praviti decu sa nekim drugim ili otići na vantelesnu a njega pustiti da istražuje socijalne platforme i piše mačkama da je na tržištu. Andrea i Dante odoše ruku pod ruku ko zna kuda, a njih dvoje razdvojenih ruku svako u svoju realnost.

Priča 5. – Dvoje dece, kućica i pas. Sjajna priča u dobro skrojenom odelu. Vedre boje i stil života na kome bi svi pozavideli. Međutim, on je sadista, a ona preplašena da bilo šta kaže. Ljubav i nije bila ljubav jer je pucala milion puta, a kada su se već venčali, razvoda nema. Znate kako kažu, što ste odabrali, to vam je. Da li je zaista tako? Nije zlato sve što sija. Zagrebite više puta možda se ukaže blato ispod sjaja. Pre nego što naštancate decu, proverite od kojih je i čijih je, nisu naše babe to džabe govorile, a onda pojedite kilo soli zajedno da vidite kakav/kakva je. Možda ne dođete ni do 200 grama, a svetlost obasja sakrivene skute.

Dragi moji,

ako se osvrnete oko sebe otkrićete da je Bukowski odavno to sjajno rekao:

Drž’ se mala ovaj svet je lud! 

Zaista, lud je, ali ne toliko da ne možemo imati divne priče, verovati u ljubav i živeti je. Nije potrebno imati nekoga ‘drugačijeg’, nekoga bogatog ili lepog, nekoga ko će da nam izdigne životni status. Nije potrebno ni juriti nekoga za koga znamo da je skroz drugačiji od nas, od životnih uverenja, navika, naših ciljeva. I nije nemoguće to sve videti i otkriti odmah, samo ljubav je eto, zaigrana, slepa, često se inati i često pravi smicalice, pa dok sve to spoznamo, prođe vreme, godine, nekima i unuci stignu. Neko trpi batine, neko ne može da diše jer u prodavnici sluša torturu o kvaliteti mesa za ručak koji će voljena dama spremati a on odabrati, neko se nada do kraja života prošnji, neko deci, neko veruje u čuda…

I ok! Čuda jesu moguća! Čuda su u nama! Čuda mi stvaramo! Čuda su gde god pogledate, ali je ok i znati da je potrebno prvo zavoleti sebe da bi nekoga kvalitetno voleli sutra. Znati da neko sličan nama, našim uverenjima, našim tradicijama, običajima, našim težnjama, će lakše koračati kroz život sa nama. Neko sa kim možete da govorite o svemu i kome neće biti problem da vam kaže ‘Hajde da gledamo porniće zajedno!’, a da se ne sakriva u kupatilu i posle satima glumu ozbiljnu karakternu facu. Neko ko vas nikada neće ošamariti, izneveriti, slagati, finansije ugroziti, na sebe samo misliti, neko kome će biti svetinja da gradi porodicu sa vama, da u vama prepozna sve kvalitetne tragove vaše ličnosti i ponosi se uspesima, vašim delima, vašim poduhvatima, neko čija će deca biti zajednička, a ne samo jednosmerno odgajana i pravilima ustrojena. Neko kome možete reći ‘Vidi što je on zgodan, šteta što je gej!’. Neko ko će vama reći ‘Vidi što je ova dobra riba, gledam joj profil neprestano/šmekam je u busu!’, bez sakrivanja i glumljenja, jer znate onu novu opciju popularne pretrage partnera? Vi ste kao ugledan član društva, porodice, veze, a uporedo vrlo aktivni na svim srcastim platformama, ‘za ne daj Bože‘. Imati zdrav odnos podrazumeva biti iskren, pošten, podeliti fantazije i ne prelaziti im okvire koji za posledicu uvek nekoga povrede, bilo da je online masaža, seksi poduka, potajno divljenje kolegi sa posla ili slučajnom prolazniku, poruke u sitne sate i lažni imidž.

Na kraju, ništa nije sakriveno, sve je vrlo otkriveno i gde god da ste, šta god da ste tražili, sa kim god ste mislili okušati sreću da proverite ipak niste li se zajebali u trenutnoj vezi, iskočiće kao jedina istina.

Život/Univerzum je google pretraživač. Ukucajte šta vas zanima kada niko ne gleda i ugasite računar, promenite život, partnera, telefon, grad, državu. Džabe. Negde nekome uvek će iskočiti kao preporuka baš to što ste vi tražili. Slučajnosti ne postoje, samo dobra mreža i intuicija. Univerzum se igra, igrajte se i vi. Nije sramota otići kada shvatite da niste jedno za drugo, sramota je ostati zajedno i živeti u laži. Nije sramota otići na seksi masažu, sramota je glumiti da nas to ne pali. Povedite i partnera. Možda mu to bude sjajan Božićni dar! Nije sramota razvesti se, sramota je trpeti budalu kraj sebe i ćutati o tome. Nije sramota biti ono što jesi, sramota je dozvoliti da te neko menja. Nije sramota deliti najintimnije stvari sa partnerom, sramota je to ne doživeti i ne živeti! Sramota je ne slušati svoj glas, ne slediti ga i ne zabaviti se na putu.

Sve što je sakriveno, definitivno je otkriveno. 

Comments

  1. Pingback: RADIONICA: NAPRAVI PRVI KORAK KA PROMENI

Leave a comment