NE ODLAŽITE ŽIVOT

Svi čekamo neka bolja vremena. Dolaze li nam u susret ili samo čekamo?

Na izlasku iz prethodne godine, otkrila sam kako izgleda biti probuđen i koliko je mogućnosti u čoveku koje krije sam od sebe. Desilo mi se da iskoračim iz sebe same, kao da kidam opnu svog tela, pravim korak u neki svež, čist prostor, bez opne, bez tela. Prostor u kome mogu biti sve što poželim. Ne znam da li me je bolelo ili sam se samo plašila promene i da još više izgubim sebe ako se prepustim.

Ponekad godinama vučemo obrasce koji nam nisu potrebni a prema kojima usmeravamo sve u svom životu. Koje je to vrzino kolo niste svesni dok iz njega ne pokušate izaći. Otkrijete da vama upravljaju tzv. ‘niske strasti’ koje niste ni znali da imate i koristite. Zaboravite na lepo ponašanje i na sve one divne stvari koje od života smete uzeti. Uvereni ste da ne vredite dovoljno, da trebate čekati, da ste dužni, grize vas kajanje i ko zna šta sve ne…

Reći ću vam neke delove koje sam ja vukla predugo, a to predugo može se stati u ovih mojih 35 godina. I nije malo, a opet toliko je malo.

Briga za druge koja nam je prirodna, ponekad ume biti preterana. Umela sam da preterujem do iznemoglosti. Da li je nekome dobro, da li je jeo ili mu je hladno. Da li je mojoj sestri potrebno da kupim još ovo ili ono, a da li će moja mama biti zadovoljna NAPOKON ako ja još samo to nešto uradim i odreknem se još i ovog puta sebe? Hoće li napokon moja tetka spustiti loptu i pokazati da je i ona samo obično ljudsko biće, a moj život napokon otresti se pokušaja da vuče prošlost gde joj nije mesto i da prihvati da ima pravo birati budućnost kakvu želi, živeti sada u svemu što dođe i prija mi.

Preterivala sam. U svemu. Naučena sam da radim na dramu. Tuđu. I da verujem da je to ispravno. Nekome nisu sve ovce na broju i ja trebam naći način da ih sakupim. Neko se oseća loše u mojoj kući, ja sam ta koja će da nađe pravu emociju kojom će da zameni tu lošu. Intuitivno biće koje vidi i oseti sve, što treba i što ne treba.

Nisu bitne situacije u kojima sam ja gubila mnogo, sebe, bitno je ovo što ću vam sada napisati, a došlo je rađanjem spoznaje i nove mene. Došlo je svešću da imam prava, smem i da mogu – biti sada i uvek, sve što želim i što je istina. Moja. Ne vaša, ne čitaoca, ne moje majke ili mojih prijatelja.

VI NISTE SVOJI RODITELJI

Kada naučite da vi niste ono što vaši roditelji očekuju od vas, naučićete najvažniju lekciju otpuštanja tereta. Očekivanja koja oni imaju nisu ono što ste vi dužni ispuniti, živeti samo zato jer su vas doneli na ovaj svet i dali vam neke šanse ili vam u nekima otežali. Vaši roditelji su bića za sebe i žive živote koji nisu vaš problem, niti se na njih trebate obazirati dok gradite svoje živote. Budite zahvalni, ali svoji. Budite ispunjeni ljubavlju, ali prvo volite sebe. Budite velikodušni, ali najviše prema sebi.

Kada osetite da upadate u emocionalnu zamku, zastanite i ne dozvolite im da vas uvlače dalje i dublje. Presecite, recite, stanite za sebe i ispred sebe. To je jedino bitno. Kada vi naučite da je vaš izbor samo vaša stvar, da je vaša emocija vaš izbor i da ne zavisi od njih, tada će i oni naučiti od vas nešto vrlo bitno. Da vas puste da budete to što jeste.

DRAMA JE VRTLOG

Ne ulazite u dramu koju neko kreira iz svoje nesigurnosti. Ne kreirajte svoju dramu jer ne umete drugačije da se nosite sa problemima. Tuđe slabosti nisu vaš problem. Niste dužni nikome udovoljavati ne bi li promenio raspoloženje, mišljenje i stavove. Vaš život je bitan, vi ste ti koji kreirate u kojim krugovima se krećete, koliko sebe dajete, na čega reagujete i koje emocije živite.

Ljudi su u stanju da naprave haos, bolne trenutke, erupcije besa i negodovanja kada su nesigurni, sami i kada ne vole sebe dovoljno. Nemojte sebe kriviti ako je neko vaš blizak u tom vrtlogu. Niste vi krivi za njegov neuspeh da se razvija i da gleda unutar sebe. Vi ste dužni sebi dati uvid u srž svog bića, biti okupani ljubavlju i slediti svoj osećaj. Svaka drama je samo poziv u pomoć. Pomoć ponekad najbolje može da se iskaže ako ne reagujemo na nju, pokažemo da i dalje volimo tu osobu na pravi način i da ne vidimo nigde situaciju koju je sama kreirala kako bi izazvala sažaljenje ili reakcije kojima će moći manipulisati drugima oko sebe.

Manipulatori nisu ništa drugo do izgubljena deca kojima je potrebna pomoć i ljubav, zagrljaj i da im neko pokaže da se na suze, viku i ćutanje u drami ne mora reagovati, da postoje i drugi načini koji rešavaju problem i pružaju im osećaj pripadnosti, ispunjenosti ljubavlju.

NE ČEKAJTE NIŠTA

Još samo da završim fakultet pa ću putovati…

Još samo da otplatim auto, pa ćemo praviti bebu…

Još samo da mojima sredim krov na kući, pa ćemo mi uživati i putovati…

Još samo…

Ne čekajte ništa! Nije na vama da popravljate svet, niti ste zlatni buda kog će svi trljati po stomaku ne bi li im ispunio želje. Budite svesni sebe, svojih potreba, želja, svojih mogućnosti, jer one zavise od vas. I najvažnije od svega, budite svesni trenutka u kome se nalazite, jer sledeći možda bude poslednji.

Nemate svo vreme ovog sveta i ne očekujte da će se život prilagoditi vama. Neće. Dok se okrenete biće vam žao što niste više vremena provodili sa onima koje volite, više ih voleli, grlili, to im pokazivali na sve moguće načine. Biće vam žao što niste proputovali Istok, što ste zatvorili vrata svim onim divnim avanturama istorijskih gradova, što niste pojeli i taj jedan kolač ili ubrali cvet koji vam se svideo.

Dok se okrenete sve će proći. Nećete se naći ponovo u istom danu, času, situaciji, a možda nikad više kraj nekih ljudi. Ne žalite za onim što je prošlo, jer sve prolazi. Budite zahvalni ako ste imali sjajan brak i ostali prijatelj sa svojim bivšim supružnikom. Budite zahvalni ako ste zdravi, imate krov nad glavom, posao koji vam može omogućiti da svaki mesec otputujete nekud. Budite zahvalni ako imate nekoga uz koga se možete priviti u sred noći i ne gubite vreme ljuteći se na nju ili njega, okrećući leđa. Možda više nikad ne budete bili u takvoj prilici. Zagrlite i pružite ono što želite dobiti.

Neću vam nabrajati šta je sve moguće i šta vas sve koči, od osećaja dužnosti, brige, razočaranja, strahova i ko zna čega sve. Reći ću vam samo da je sve na vama. Izbor je biti srećan. Izbor je takođe biti voljen i voleti. Što dajemo to nam se vraća. Život nije komplikovan, mi smo. Život je divan ukoliko i mi odlučimo biti divni.

Budite ono što jeste. Ne budite nikad ni manji ni veći od toga. Budite uvek u svojoj meri, veliki dovoljno da zagrlite svet, da vam sve želje budu lake, a mali da svesno koračate kroz život ne čekajući ništa jer vreme se ne čeka, život se ne čeka.

Šta je to što ste odložili a toliko dugo želite? Kome ste opet udovoljili a sebe učinili manjim? Koliko još stavki na spisku imate pre nego počnete živeti? Šta je to što sada činite i gde ste, ako nije život? Ako je ovo život, zašto onda čekamo bilo šta ili bilo koga? Krenimo po te koje volimo, ne dozvolimo da nas čekaju ni trena, izgradimo svet kakav želimo, počevši već sada, ovim prvim korakom.

 

Leave a comment