ANA KARENJINA POKLON KNJIGA

“Sve srećne porodice nalik su jedna na drugu,svaka nesrećna porodica nesrećna je na svoj način…”

U kom to vremenu danas živimo i čemu to na kraju dana težimo? Da  li je toliko bitno svideti se svima, graditi lažne relacije, pretvarati se, živeti tužne sage porodične i verovati da niko ne vidi istinu?
Muka mi je od tih lažnih relacija!
Kud god pogledam, svi glumataju, misle da je sreća onaj čin pred javnosti koji se odglumi, malo ušminka, zategne kao kravata, a posle ‘kada gosti odu’ skine i okači o prvi zarđali klin. Nikad nisam umela drugačije nego da vidim, čujem, budem svoja.

I kad je trebalo odlaziti, lomiti, uzimati, voleti, ja nisam znala drugačije. Kod mene je uvek bilo sve ili ništa. Nikad polovično, nikad tek radi reda…

Danas je sve više tih porodica radi reda i tih obaveza koje nametnemo sami sebi kao okove.
Da li vi zaista mislite da je bolje ostati u tihoj patnji nego li se predati sebi do kraja? Kažem sebi, jer ne mislim da žene nisu jake, da su isključivo vezane za muškarce i da su slabe, pokorne i male kada im se duša veže uz nečiju. Žena je tada jača nego li ikad pre. Svoja! Jer ako nije svoja neće umeti biti ni njegova.

“…obe su ljubavi kamen kušnje za ljude.Jedni samo znaju za jednu, drugi za drugu. A oni što znaju samo za neplatonsku ljubav,utaman govore o drami. U takvoj ljubavi ne može biti nikakve drame. ‘Sluga pokoran i hvala na užitku,moje poštovanje’,to ti je sva drama. A za platonsku ljubav ne može biti drame jer je u takvoj ljubavi sve jasno i čisto…”

Čitali smo je svi, pod navodnicima su neki citati iz kultnog romana Ana Karenjina, remek dela Lava Tolstoja.  U godinama kada nam je servirana kao školska lektira niko je nije razumeo najbolje, a mnogi su od nje bežali kao Đavo od krsta, jer je obimna itd. Današnji klinci bi rekli “smara”… međutim, kada je došlo vreme, svako od nas je samoinicijativno potražio i žarko pročitao.
Zašto sam utkala Anu i baš ovaj roman u današnju temu? Zaključite sami. Dok do tog zrelog ploda u vama ne dođe, poklanjam vam roman da ga čitate u hodu, raskoraku, dok sumnjate, krijete, pitate se, zaljubljujete i odljubljujete… (klik na sliku download romana)
Vaša,
Maja

Leave a comment