KAKO SLEDITI SVOJ PUT BEZ STRAHA

Koliko često si se upitala šta si sve mogla ostvariti da si samo bila malo hrabrija? Koliko često ti je zapelo u grlu i nije poletelo u etar, a znaš kada bi izgovorila mnogima bi bilo lakše, tebi samoj najviše? Koliko si strahova prigrlila umesto otpustila?

Bojimo se od kako smo naučili da prepoznajemo različitosti, uviđamo mogućnosti, razumemo sebe bolje i sanjamo u bojama koje bi mogle da se prospu životom i budu stvarne. Bojimo se jer smo negde putem izgubili dete u sebi, izgubili radost i zaigranost a za uzvrat dobili promišljenost i kočnice. Držimo ih se kao da ništa sem njih ne možemo dosegnuti. Držimo se uverenja, držimo se mržnje, držimo se predrasuda, držimo se imaginarne linije koju smo sami povukli ne bi li se ogradili od mogućnosti.

Znam da se bojiš koliko i ja sama ponekad. Znam da u tebi spava tvoja snaga i čeka pravi momenat. Znam da si u sebi velika, moćna, nasmejana i da sigurno koračaš kroz svoje mogućnosti. Znam jer sam i sama prošla isti put buđenja.

Kada sam osnovala Anima centar probala sam sve što mi je duša tražila. Učila sam od raznih mentora, slušala razna predavanja, posećivala seminare, naučila kodiranje (HTML code) kako bih radila sama na nekim projektima, uzela licence za publishing i okušala se među književnicima i onima koji su to želeli biti, vodila seminare u šumi, bila host za druge predavače itd. U svemu tome izgubila se potreba za onim lepim, onim što je od početka bila moja svrha, ono što jesam i što trebam biti.

DA LI JE U REDU ODUSTATI OD NEKIH PROJEKATA?

Šta ti misliš? Da li te je strah da će neko reći da nisi uspela ili da si uzela prevelik zalogaj? Da li ti je neko rekao da si predodređena za nešto drugo i da tvoj put nije put koji si odabrala za sebe? Može mnogo toga da se desi i mnogo toga da bude razlog ili povod, ali ako si probala nešto i bila usmerena svim srcem i dušom da svoje ciljeve ostvariš, a onda shvatila da to uopšte nisi ti, u redu je odustati. Ispričaću ti par mojih iskustava.

Kada sam uzela licence da radim publishing imala sam jasnu predstavu šta želim i zašto baš to. Počela sam sa osnovim sredstvima koje sam poznavala i imala, učila sam u hodu, a najbolje što sam otkrila jeste mogućnost sveta koji mi se otvorio u Nemačkoj. To je posao koji zahteva maksimalno angažovanje i da sebe dajete i preko svojih mogućnosti, ali je cena toga nedostatak energije i volje za sve ostalo što vam je bitno. Moje iskustvo je pokazalo da sam napravila par pogrešnih procena, da sam više želela baviti se drugim poslovima, a publishing kao posao uz sve to. Naravno nije moglo sve tako i od mene se očekivalo biti 150% prisutna, ušla sam u saradnje sa ljudima koji su od mene očekivali da umesto njih odradim neke ključne stvari. Najveća greška koju sam platila je što sam jedan posao sklopila bez ugovora i izgubila živce, dragoceno vreme i platila za to. To je jedan od primera koji su me naveli da vam napišem ovaj tekst i jedan od razloga zašto nisam produžila licence i zašto sam prepustila posao jednom od saradnika. Shvatila sam da cena koju plaćam za tuđu bahatost i nepoštovanje od strane klijenata nije vredna mog vremena koje ulažem, a oduzimam od pisanja i mog primarnog posla koji me ispunjava i čini zadovoljnom.

Da li me je zanimalo šta ko misli o tome? O jeste. I te kako sam bila pod stresom i borila se sa sistemom, pokušavala mnogo toga, a onda sam naučila da je najvažnije šta ja mislim i šta je meni potrebno. Ne smatram neuspehom što više nisam u tom vidu preduzetništva, smatram to svojim uspehom, jer sam naučila šta mi je važnije.

Sledeći primer je odustanak od pisanja za razne popularne magazine. Kako ste gore shvatili pisanje je moja svrha, moj posao, moj život, ali pisanje na temu koju vam diktira trend i koja nema veze sa vašim životom nije moj izbor. Da pišem o politici ne želim, smatram da je dovoljno bahatosti i bezobrazluka u ovom svetu koji se propagira kroz mržnju i previse copy paste članaka koje čitamo na temu vere, nacionalnosti, pa zašto bih ja bila deo svega toga? Smatram da je vrlo važno za koga pišeš i šta pišeš i ne smatram književnicima one što štancaju slikovnice i pišu tabloidne vesti, niti novinarima one što udaraju po politici, iste priče prevrću više puta dok ne postanu prežvakane. Bolje je onda pisati za sebe, nego pisati za bilo koga drugog. Jednostavno je, zapitaj se da li bi volela da taj ko ti nudi posao sutra piše o tebi na taj način i da li bi to čitala. Odgovor je i više nego jasan.

ŠTA ME ČINI SREĆNOM

Vreme za mene. Sloboda.

Ključ svega što radim je sloboda. Ukoliko osećam pritisak i stege oko sebe, stress koji je ponekad neizbežan, ne osećam se dobro i to mi oduzima mnogo od onoga što ja zovem kvalitetno vreme. Naučila sam šta nije za mene, šta mi nikako ne treba u životu, a neke stvari i dalje učim, baš kao i svi vi. Sve je process učenja i da nije tako, kakav bi nam život bio da sve znamo?

Najvažnije spoznaje dobila sam upravo kroz poslove koje sam po svaku cenu želela, a na kraju shvatila da koliko su mi doneli toliko su mi i oduzeli. Fokus tada prelazi samo na ono što vi jeste, što vam je bitno i više nemate vremena za gubljenje na sporedne stvari i mogućnosti koje vam se otvaraju. Budimo realni, svako od nas ima toliko mogućnosti oko sebe i kada bismo u sve ukoračili po malo, da li bismo imali dovoljno vremena i energije da se svemu do kraja posvetimo? Ja ne bih imala, zato sam se opredelila da moje pisanje bude moj posao i da moj blog koji sam stvorila 2006. godine i koji je prvobitno bio moja verzija online dnevnika, zbrka mojih misli i moje sretanje sa ljudima slične frekvencije duše, pretvorim u svoj posao. Danas je 2017. godina i sve što sam do danas napravila, mojih je ruku delo. Dizajn, ideje, kreativni izleti, shop, knjige, tekstovi, motivacija i demotivacija, sve je deo mene i raduje me što je tako. Ne bih menjala svoj put jer mi je doneo upravo mene kakva sam danas.

Sloboda da naučim da cenim svoje vreme pre svega, svoj dar, da ne gubim vreme na nebitne ljude i one koji mi ne prijaju, mogućnost da sama kreiram svoj dan. Sve je to samo deo onoga što sam dobila kada sam odlučila da odbacim ono što mi se ne dopada, a zadržim samo ono što me ispunjava i čini sretnom.

Danas nemam problem da kažem ljudima NE ako smatram da mi oduzimaju vreme, da žele samo da ispijaju kafe sa mnom i zavlače me oko mogućeg sklapanja posla, danas se ne obazirem na bahatost koja je sve prisutna svuda oko nas, ne sklapam poslove bez ugovora, ne družim se sa klijentima, ne radim za džabe.

Iz mog iskustva nastala je i radionica koju danas plasiram online i organizovano u raznim gradovima.

ŠTA MOŽEŠ NAUČITI OD MENE NA RADIONICI “NESPUTANA I SVOJA”

 • kako odbaciti strahove i uzeti od života ono što želiš
 • sve što možeš zamisliti, možeš i ostvariti
 • nije sramota raditi, sramota je očekivati da ti padne sa neba
 • blog i književnost u paru mogu ti doneti zadovoljstvo i uspeh
 • od bloga može da se živi
 • novac kreiraš baš kao i sve ostalo u životu
 • strast je ono što pokreće sve u tebi i oko tebe
 • tvoja energija je tvoja strast, Kundalini energija je kreativna/seksualna energija i uz par adekvatnih tehnika naučićeš je probuditi i usmeriti za svoje više dobro
 • ti nisi dužna biti kao drugi ili slediti očekivanja svojih roditelja, partnera
 • nije važno šta drugi misle, važno je šta ti misliš
 • sve što misliš da ne znaš možeš lako naučiti
 • najveći uspeh koji ćeš ikada postići je da slediš sebe uvek i u svemu
 • greške te uče, zahvaljujući njima rasteš
 • svako iskustvo koje imaš može ti poslužiti da nekoga nečemu naučiš
 • ti si posebna i niko nikad neće biti kao ti

ZAŠTO SE TREBAŠ PRIJAVITI NA RADIONICU

Zato što ti niko drugi neće otkriti moju priču iz prve ruke.

Zato što ćeš dobiti konkretne alate koje možeš odmah početi primenjivati, kako poboljšati svoj posao, pokrenuti isti, kreirati blog ili nešto sasvim treće.

Čućeš kako je lako zaraditi od svog znanja i gde ga unovčiti i na koji način.

Naučiću te kako da strah pretvoriš u strast i da nikad ne odustaneš od svojih snova.

Daću ti konkretne alate za tebe koji ti budu potrebni kako da sa radionice odeš promenjena, spremna na velike poduhvate i zauvek zaigrana svojom energijom koja će te pokretati da uvek ideš dalje, preko granica svih mogućnosti i strahova.

Dobićeš zbirku alata koje ja primenjujem da te vode na tvom putu promene.

Grupe su male iz razloga što se jedino tako kvalitetno kvalitetno mogu svačijoj priči i ideji posvetiti.

Prijavu možeš izvršiti ovde

0

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *