Frankfurt Buchmesse 2016

“Istoriju pišu pobednici. Predanja ispreda puk. Književnici fantaziraju. Izvesna je samo smrt.” Danilo Kiš

Lepota pera jedne duše dotaći može i uspavane i probuđene, one daleko i one koji su nam najbliže. Lepota žene je u oku posmatrača, a lepota nečijeg pera u oku čitaoca.

Koliko vas je posetilo najveći sajam knjiga u Frankfurtu?

Koliko vas je prošetalo alejama pera i dušama poetesa, pesnika, lekara, satiričara, vojvoda, vinogradara, slikara, umetnika života, mestom nazvanim The place to be – Frankfurt Buchmesse 2016?

Udruženje pisaca “Sedmica”, na čelu sa našim vojvodom od pera, pesnikom Ljubišom Simićem, kroz tradicionalne oktobarske susrete dočekalo je mnogobrojne goste. Da je reč najlepša poveznica sveta od susreta do susreta otkrivam i sama uz druženje sa njima.

21. OKTOBARSKI SUSRETI PISACA DIJASPORE, na Majni postaju putanje kojima će mnogi tek poći ka alejama tragova, uspeha i snova. Otvaranjem štanda RSrbije, na najvećem svetskom sajmu knjiga, generalni konzul Aleksandra Đorđević svojim rečima presekla je svečanu traku i najavila dobru energiju, velika imena, knjige i druženja koja su potom usledila. O svečanosti trenutka nije potrebno govoriti, a prisutni su poneli pelcer dobrog, svog, ponosnog u sve naredne izazove, pesničke putanje i svoje stvaralaštvo.

Među gostima ovogodišnjih susreta pisaca našli su se: Aleksandar Čotrić – književnik, aforističar, član UKS, Beogradskog aforističarskog kruga, UP “Sedmica”, potpredsenik SPO, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, koji je predstavio svoje najnovije delo aforizama za decu iza kog stoji izdavačka kuća “PČELICA”, pod nazivom “Knjiga protiv briga”; zatim Dr. Slobodan Simić – istaknuti satiričar i lekar iz Beograda, predsednik Beogradskog aforističarskog kruga i čovek za kog se može reći ona čuvena ‘tiha voda breg roni’ nakon što je sa sjajnim aforizmima izvukao osmehe svih prisutnih; Slavica Mastikosa Panzalović – književnica iz Beograda, koordinator UP “Sedmica” za saradnju matice i dijaspore čiju knjigu “Tri hleba nasušna” srcem preporučujem; Benedikt Dirlich – lužičkosrpski i nemački književnik, predsednik Saveza lužičkosrpskih umetnika; Dr. Mićo Cvijetić – književnik, glavni urednik Književnih novina; Kostadinka Koca Đorđevska – poetesa iz Menhengladbaha, koordinator međunarodnog projekta “Mostovi kulture” i srpsko-makedonske kulturne razmene; sjajna družina iz Makedonije: Petko Šipinkarovski – književnik i publicista iz Struge, urednik časopisa za književnost “Branuvanja”; Hristo Petreski – makedonski književnik i direktor izdavačke kuće Fenix iz Skoplja; zatim sjajna prof. Svetlana Matić – poetesa i sekretar SPKD “Prosvjeta” iz Beča koja je predstavila svoju najnoviju knjigu “Majka” na sajmu i na susretima pisaca, čije dvojezično izdanje je u saradnji sa Dragicom Schroder – pesnikinjom, prevodiocem i predsednicom Jugoslovensko – Nemačkog KUD-a Hilden pripremila; čast smo imali predstaviti i knjigu “Kako raste mama” književnice i kolumniste Tatjana Kuljača iz Crne Gore; Violeta Aleksić – sjajna pesnikinja iz Ciriha, dopisnik Radio Beograda; Udruženje srpskih pisaca Švajcarske, Udruženje “Radnik pjesnik u tuđini” iz Štutgarta; Gordana Pirel – Zejnelagić – pesnikinja iz Vircburga, kao i ekipa domaćina UP “Sedmica”: Miloš Milojević i njegov sjani “Piton Paja” koji je publiku doveo do suza i nasmejao od srca; Nisveta Grabovac čija priča “Težački ćevap” ulazi u knjigu “Ispričaj mi priču” i verujte mi obožavaćete je; Ruža Mijović pesnikinja, Ljubiša Tiša Stanković pesnik, Zlata Ikanović pesnikinja i sekretar UP “Sedmica” i mnogi drugi.

Pisci su nadam se ostvarili lepe kontakte i ugovorili nove saradnje, a predstavnica nemačke izdavačke kuće BOOY–VERLAG je svojim koracima spajanja dve kulture i građenja mosta između Srbije i Nemačke, predstavila “Ženski rodoslov”, Ljiljane Đurović Habjanović, preveden na nemački jezik uz saradnju sa Oliverom Sabo i pokazala veliko interesovanje za nove ideje i sjajne projekte razmene i sa mojim portalom MAJA WU.

Moderator programa sjajni Aleksandar Saša Jovanović i moja malenkost. Kako je sve to izgledalo u presecima možete pogledati kroz video priloge koje sam napravila za vas, a do sledećeg druženja čitajte, družite se sa nama piscima i podržavajte naš rad i dalje na svoj divan način – čitajući naše knjige.

O nama pesnicima, piscima, dušama, mnogi imaju razne anegdote, opaske, pa pročitajte i sami:

 • ‘Dobrovoljci’. Svesno. Oni nisu zavrbovani, ne pišu izvještaje (ne moraju da ih pišu). Oni su, kao i prvi, provokatori. Oni pišu, takođe, pesme i prozu. Ima ih mnogo među dečjim pesnicima. Oni su i sami nalik na pokvarenu decu. Već su u školi, po svoj prilici, bili prijavljivači. Njihov je sistem sledeći: dograbivši priliku da se nađu u blizini nekog političara ili ‘policajca’, oni brane svoju tezu, kao protivtezu vašoj. Oni su, dakle, pošteni. Oni ne lažu. Samo ‘ponavljaju’ reči koje su čuli od vas. – Danilo Kiš
 • Jovan Dučić je, kao diplomata, često dolazio u Beograd i odsedao u hotelu. Jednom ga prijatelj upita “Duka što stalno odsedaš u hotelima kad možeš sebi kuću da kupiš u Beogradu?” A pesnik odgovori:
Šta će mi kuća, u Beogradu ću dobiti ulicu”.

 • Prolazio Mihailo Lalić pored jedne beogradske biblioteke. Upravnik ga prepozna i pozove ga da svrati, a pisac odgovori: „Hvala, ne mogu. Bolje da ne vidim koliko knjiga nisam pročitao”.
 • Putovao Branko Ćopić nekud avionom. Vreme loše, letelica se trese. Da bi odagnao strah, pesnik speva pesmicu:
 • „Bože, iže jesi na nebesi
  ako mi se što god desi
  ti udesi da ja padnem
  u naručje stjuardesi.”

Našim piscima želimo srećan povratak kući i do nekog sledećeg sretanja i druženja ostajemo mislima i rečima povezani.

Leave a comment